Blog

HIIT Edzések Hatékonysága
2023. január 27. HIIT edzés, intervall Megosztás
HIIT Edzések Hatékonysága

 

A HIIT (High-Intensity Interval Training) edzés olyan edzési módszer, ahol a gyakorlatokat alacsony intenzitású és magas intenzitású időszakok váltják egymást.

 

 

 

A magas intenzitású időszakok rövidebbek, de erősebbek, míg az alacsony intenzitású időszakok hosszabbak és könnyebbek. A HIIT edzések során gyakran használunk a kardio jellegő és erősítő gyakorlatokat, általában 20-30 perc alatt elvégezhető teljesíthető feladatokkal.

A HIIT edzés nagyon hatékony a zsírégetésre, az állóképesség javítására és az izomtömeg növelésére.

A High-Intensity Interval Training (HIIT) egy edzési forma, amely a magas intenzitású időszakokat és az alacsony intenzitású időszakokat váltja egymást.

A magas intenzitású 30-45 másodperces edzés-blokkok általában nagyon intenzív kardio gyakorlatokból állnak, mint például a sprintek, a fekvőtámaszok, vagy a burpee. Ezután egy alacsony intenzitású feladatok következnek általában könnyebb kardio gyakorlatok, mint például a séta, vagy a lassú futás, 1-2 perces időtartamban.

A HIIT edzés nagyon hatékony a zsírégetésre, az állóképesség javítására és az izomtömeg növelésére. Az edzések igen változatosak lehetnek, ami azt jelenti, hogy minden edzésen más-más gyakorlatokat végezhetünk és az intenzitás is változttható. Sokan éppen ezért szeretik: nem unalmas nincs két azonos edzés!

 A HIIT gyakorlatok lehetnek teljes testet megmozgató „zsírégető”  vagy célzottan egy-egy testrészre izomcsoportra fókuszálló HIIT edzések.

A HIIT edzés hatékonyságát az adja hogy gyorsan növeli az anyagcserét, annyira, hogy a test zsírt éget még az edzés után is. A HIIT az egyik legjobb edzésforma, ha gyorsan szeretnénk formába hozni magunkat, és javítani az állóképességünket.

A HIIT edzések hatékonyságára többféle magyarázat lehet, itt néhány fontos tényezőt emelnék ki:

Intenzitás:

A HIIT edzések nagyon intenzívek, ami azt jelenti, hogy a szervezetnek nagyon erősnek kell lennie ahhoz, hogy teljesítse a feladatot. Ennek eredményeként, a szervezet energiát használ fel a felépüléshez és a javuláshoz, ami a zsírégetést segíti elő.

 

Epoc (Excess Post-Exercise Oxygen Consumption):

A HIIT edzések után a szervezetnek továbbra is nagyon magas az oxigénfelhasználása, ami jelentősen növeli a zsírégetést az edzés követően is.

 

Anabolikus hatás:

A HIIT edzések jelentősen növelik a test anabolikus hormonjainak szintjét, ami hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez és az állóképesség javulásához.

 

Teljes test edzés:

 HIIT edzések általában a teljes testet érintik, ami azt jelenti, hogy több izomcsoportot használnak, és ez hozzájárul a test összes izmának fejlődéséhez.

 

Flexibilitás:

HIIT edzések sokféle formában végezhetőek, válltoztosak. Több  edzésforma épül a HIIT edzések metodikájára vannak közöttük amelyek kifejezetten élvezetes zenés edzések. (Piloxing edzések)

 

 

 

Az online edzések között kifejezetten népszerűek a zenére történő intervall edzések.  

A zene segít kikapcsolni a különböző intenzitású blokkokból álló gyakorlatok könnyen követhetőek.Hatékonyan akár otthon nappaliban is letudhatjuk a napi edzésünket.

Különböző mozgásformák választhatóak egy hetente háromszor végzett  45 perces online edzésekkel már látványos eredményeket lehet elérni.

Regisztrálj ingyen és próbáld ki az online edzést velem!

 

Hajrá,

Mezei Eszter