Blog

Mozgás szeretete a gyermekkorban
2021. november 12. gyerek torna Megosztás
Mozgás szeretete a gyermekkorban

Fontos számomra, hogy a lányaim rendszeresen mozogjanak. Kijelezhető hogy a rendszeres sportolás soha nem lehet túl korán elkezdeni.

Igyekszem, többféle sporttal, mozgásformával tudjanak megismerkedni hogy találják meg a megfelelő edzéstípust akár egyéni vagy csapatsportot.

Persze kell az ösztönzés, hogy kipróbálják hogy lássák, érezzék, hogy a mozgás a sport lehet élvezetes.

Nagyon lényeges hogy ne legyen kényszer a sportág választás. Hagyjuk érvényesülni a gyereket, válasszon ő sportágat magának.

Bár igyekeztem Iza nagylányom nem szereti a zenés táncos dolgokat, viszont megtalálta a neki való sportot: kézilabdázik és vív. A középső lányom Emma imádja az úszást,tornát.  Kis-Eszti (a legkisebb) pedig azonnal elkezdi rázni a popóját, amint zenét hall.

Nem tagadom, szeretik a számítógépes játékokat és néha nehéz kirobbantani őket a gép elől. Nem hiszem azt, hogy „ördögtől való” lenne a  telefon-számítógép játékidő; vannak tényleg érdekes és hasznos letölthető játékok. Azonban fontosnak tartom azt hogy időkeretet állítsunk fel! Legyen kezdete  és  vége a”kütyüs”  játéknak (jobban is értékelik a játékidőt ha az véges). Hasonló módon lehet a rendszeres mozgást is beilleszteni a napi vagy a heti rendbe. Legyen edzés idő a napirendben.

Mindezek mellett legalább ennyire lényeges hogy mi szülők is mutassunk példát! Lássák rajtunk hogy a testmozgás a mindennapunk része. Nem kell sok ahhoz, hogy valaki egész életre sportszerető aktív legyen, csak a magot kell korán elültetni.

A rendszeres edzés sport személyiségformáló hatással bír és nagyban hozzájárul minden olyan alapvető „skill” szociális képesség kialakulásához mint a koncentráció-fókusz vagy  a csapat-munka, a közösségben való érvényesülés. Az elért sikerek növelik az önbizalmat segítik  a magabiztosságot. A sport segít megtanulni és előnyre fordítani az elkerülhetetlenül bekövetkező kudarcokat, a vereségeket.

Igyekeztem olyan edzés videókat is készíteni, amelyeket a gyerekek is kipróbálhatják, nekik való élvezetes zenével követhető gyakorlatokkal. Sőt több olyan gyerek fitt videó is elérhető, amit a vendégeim rendszeresen közösen anya-lánya párban csinálják végig.

 

Mezei Eszter,

 

"Az a képesség, hogy meghódítsa önmagát, kétségkívül a legértékesebb az összes olyan dolog közül, amelyet a sport megajándékoz"-Korbut Olga