Blog

Nyári vízfogyasztás... mikor, mit és hogyan?
2021. augusztus 16. Megosztás
Nyári vízfogyasztás... mikor, mit és hogyan?

A nyári kánikulában nagyon fontos a folyadékpótlás.

Azt hogy mikor, mit és hogyan? Összeszedtem Nektek pár pontban.
Fontos tudni, hogy az emberi test 50-60%-a víz, ez az érték csecsemőknél 70%.

A napi ajánlott folyadékbevitel 2,5-3 liter, ami kánikula idején jelentősen megnövekszik (akár napi 4 literre, vagy még többre), mivel 37˚C felett testünk csak víz leadásával (izzadással) tud megszabadulni a felesleges hőtől, így biztosítva az állandó testhőmérsékletet.

  1. Vizet fogyasszunk. A cukros üdítők, az alkohol- vagy koffein tartalmú italok nem alkalmasak a megfelelő folyadékpótlásra. A forróságban jól esik egy pohár sör, vagy jeges kávé, de ez a folyadékmennyiség nem számít bele a 4 literbe, ha ilyesmit fogyasztunk, figyeljünk arra, hogy a fennmaradó mennyiséget vízzel egészítsük ki. A sportitalok is ajánlottak, ezek az izzadással elvesztett ásványi anyagokat is pótolják, és energiát is adnak.
  2. Ne várjuk meg a szomjúságot, inkább előzzük meg! Ne csak akkor igyunk, amikor már szomjasak vagyunk. Mindig legyen kikészítve egy pohár víz, amikor arra járunk, kortyoljunk bele!
  3. Különösen figyeljünk a kicsikre és az idősekre. A gyerekeknek adjunk vizet, kerüljük a cukros italok kínálását. Az időseket pedig rendszeresen figyelmeztessük, hogy igyanak egy-egy pohár vizet..
  4. Könnyű ételeket fogyasszunk, ilyenkor szinte korlátlan mennyiségben érhetőek el a friss zöldségek és gyümölcsök. Ezek finomak és sok folyadékot is tartalmaznak. A levesek, főzelékek fogyasztása is megfelelő, jól is lakhatunk, a folyadékot is pótoljuk, és nem terheljük az emésztő rendszerünket. .
  5. Ha nehéz fizikai munkát kell végeznünk, tartsunk rendszeres pihenőt, hűsöljünk, és ilyenkor mindig igyunk. Ez igaz sportolásra is.
  6. Ajánlott vagy a reggeli órákban vagy késő este edzeni, amikor már "hűvösebb" van. A tűző napon történő testmozgás ( ha nem vagyunk hozzászokva ) nagyon megterheli a szivet és a vízháztartásunk is könnyebben felborul.
  7. Utazás előtt gondoljunk a vízkészletekre: autózáskor, vonatra mindig vigyünk magunkkal vizet.
  8. Végül ..... figyeljünk egymásra. Gyerekeinket itassuk rendszeresen (ilyenkor mi is igyunk), a szomszédban lakó idősekre nézzünk rá, szóljunk, hogy igyon, házi kedvenceinknek mindig legyen ivóvize.