Blog

Derékfájás Kiváltó Okai
2023. január 21. gerinctorna, hátfájás, Megosztás
Derékfájás Kiváltó Okai

A derékfájás sokféle okból alakulhat ki, például izomfáradtság, ízületi kopás, gerincferdülés, herniated lemez, vagy egyéb degeneratív gerincbetegségek miatt. A rossz testtartás, a túlsúly, a stressz és az állandó ülőmunka is hozzájárulhat a derékfájás kialakulásához.

Ha sorba akarnánk tenni akkor a derékfájás számos okra vezethető vissza:

  1. Hát- és gerincproblémák: Az izomgörcsök, az izomsérülések, a gerincferdülés és a gerincsérv is okozhat derékfájást.
  2. Munkából adódó megterhelés: Az álló vagy ülő munka, valamint a túlsúlyos tárgyak emelgetése könnyen okozhat derékfájást.
  3. Mozgáshiány: A rendszeres testmozgás hiánya miatt az izmok elgyengülhetnek, ami a gerincproblémák kialakulásához vezet.
  4. Traumás sérülés: Baleset, esés, vagy más fizikai sérülés is okozhat derékfájást. (pl. gerinc csigola fúzió)
  5. Betegségek: A derékfájás lehet tünete különböző betegségeknek, mint például a herniated disc, az osteoarthritis, vagy a rheumatoid arthritis.
  6. Stressz : A stressz hatása az izmokra is okozhat derékfájást

Hogy megfelelő kezelést lehessen elkezdeni az ok meghatározása az elsődleges. Fontos hogy ha a fájdalom tartós vagy súlyos, akkor magunk ne kísérletezzünk hanem forduljunk szakemberhez orvoshoz.

A derékfájás kezelése lehet orvosi és/vagy kevésbé invazív természetes kezelés.

Az orvosi kezelés  fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, fizioterápia, injekciók, és műtét alkalmazását jelenti. A természetes kezelések közé tartozik a gerinctorna, a masszázs, és a célzott gerinctréning gyakorlatok.

A megfelelő edzés és a testtartás javítása segíthet a tehermentesítésben és így a kóros kompenzációból származó ellenoldali túlterhelésből származó fájdalom csökkentésében.  Mielőtt bármilyen kezelésbe belekezdünk fontos, a megfelelő konzultáció hogy meghatározzuk a legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

A gerinctorna olyan gyakorlatokat jelent, amelyek célja a gerinc egészségének javítása és fájdalomcsillapítása. A gerinctorna gyakorlatok általában a hát, a nyak és a derék izmait erősítik és nyújtják. A gerinctorna gyakorlatok általában nagyon lassú, finoman végzett mozdulatok, amelyek óvatosan és fokozatosan növelik az izom erősségét és rugalmasságát.

A gerinctorna gyakorlatokat ajánlott rendszeresen végezni hogy az eredményes legyen.

A gerinc torna igazán eredményes akkor ha az egyénre szabva a fennáló állapotot fgyelembe véve annak megfelelően alkalmazzák.  Ezek a tornák speciális gerinc tréningek: egyénre szabott vagy kiscsoportos fogalakozások. Ilyenkor van lehetőség személyre szabott torna-terv kialakítására mozgás javítására a helyes mozgáskoordináció bemutatására. 

Tapasztalat az hogy a legtöbb esetben derékfájást kiváltó okok egyszerűen megelőzhetőek átmozgató gerinc torna gyakorlatokkal. Sok fájdalomtól(kés költségtől) kíméljük meg magunkat megelőzéssel, azzal hogy a munkánk életmódunkból adódó a gerincet központot érő terhelést tudatosan csökkentjük és tornával korrigáljuk.

 

A gerincet körülvevő (összetartó) derék medence izmok lazítása nyújtása erősítése otthon is végezhető 15-20 perces gyakorlatokkal megoldható.  

 

 

Az online edzések között a  gerinc torna gyakorlatok otthon végezve a mozgásszegény életmódból fakadó derék- és hátfájdalmak megelőzésére kiváló.  A stressz gyakran okoz derékfájást ezért zenés gerinc torna nemcsak a gerincünket mozgatja meg, hanem kikapcsolódásnak is hatásos.

Törődj magaddal tedd részévé a napi rutinodnak a rendszeres tornát!

Üdv,

Mezei Eszter