Blog

Fúziós Gerinccsigolya Műtét
Fúziós Gerinccsigolya Műtét

A fúziós gerinccsigolya műtét egy olyan eljárás, amely során két vagy több csigolyát rögzítenek egymáshoz, hogy azok egyetlen merev egységet alkossanak. A műtét célja, hogy stabilizálja a gerincet, és csökkentse a fájdalmat, amelyet a gerinc instabilitása vagy az idegvégződések irritációja okozhat.

Azoknak az embereknek, akiknek szükségük van a gerinccsigolya fúzióra, általában valamilyen súlyosabb gerincproblémával küzdenek melynek a kialakulásához több ok is vezethet:

  • Degeneratív diszkopácia: a gerincoszlop korral járó öregedése miatt kialakuló ízületi kopás, ami fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okoz.
  • Spondylolisthesis: a gerincoszlop egy csigolyája előrecsúszik a mögötte lévő csigolyára, ami fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okoz.
  • Scoliosis: a gerincoszlop oldalirányban való elgörbülése, ami fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okoz.
  • Gerincsérülés: a gerincoszlop sérülése, ami fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okoz.
  • Több csigolyát érintő osteoarthritis, erős derékfájás egyik kiváltó oka
  • Több csigolyát érintő spondylitis ankylopoetica

 

A gerinc csigolya fúzió műtétet általában akkor javasolják, ha más konzervatív kezelések, például gyógyszeres kezelések, fizikoterápia vagy injekciók nem vezetnek eredményre, és az érintett személy súlyos fájdalomtól vagy mozgáskorlátozottságtól szenved.

 

A műtét során az orvos eltávolítja a csigolyák közötti porckorongot, majd a két vagy több csigolyát összeilleszti egy speciális implantátum segítségével. Ezután a csigolyákat rögzítik egymáshoz csavarokkal, lemezekkel vagy egyéb eszközökkel, amelyek lehetővé teszik az új, merev gerincszerkezet kialakulását. A műtét eredményeként a gerinc merevebbé válik, és stabilabbá válik az érintett területen.

 fúziós gerinc műtét rögen

Fontos megjegyezni, hogy a gerinc csigolya fúzió műtétet csak súlyos gerincproblémák esetén alkalmazzák, és mint minden műtét, ennek is vannak kockázatai és szövődményei. Az orvosok általában csak akkor javasolják a műtétet, ha az várhatóan nagyobb javulást hoz, mint a konzervatív kezelések, és a beteg állapota lehetővé teszi a műtét elvégzését.

A gerinc csigolya fúziós műtét utáni rehabilitáció és terápia kulcsfontosságú a sikeres gyógyulás és a teljes felépülés szempontjából. A terápia célja, hogy segítse a betegeket az új állapothoz való alkalmazkodásban és hogy segítse a fizikai teljesítőképesség visszanyerésében. A rehabilitációval együtt el kell sajátítani a helyes testtartást. Fontos szempont hogy a rendszeres tornával megelőzhető legyen további gerincprobléma kialakulása.

A rehabilitációs program általában fizioterápiát, tornát és fájdalomcsillapítást foglal magában. A fizioterápia segít erősíteni a hát és a hasi izmokat, javítani a mozgástartományt és megakadályozni a további problémák kialakulását. Mozogni kell a teljes gyógyulás csak így lesz lehetséges! 

A torna célja a helyes tartás mozgás elsajátítása és az egyensúly (oldalak között) helyreállítása. A fájdalomcsillapítás segíthet enyhíteni az esetleges fájdalmat és feszültséget a műtét után, viszont fontos hogy csak a szükséges ideig használjunk fájalomcsillapítást. Erős fájdalom csillapítás alatt még ne kezdjük el semilyen komolyabb tornát!

A rehabilitáció időtartama és intenzitása a beteg állapotától és a műtét mértékétől függ, de általában néhány hét vagy hónapot vesz igénybe, mielőtt a beteg teljesen visszatérhet a normál tevékenységeihez.  Az egyéni rehabilitációs tervet az orvos és/vagy a fizioterapeuta határozza meg az egyes betegek szükségletei és állapotai alapján. Fontos, hogy a betegek szigorúan kövessék az utasításokat és az orvosi tanácsokat, és csak a megfelelően képzett szakemberek felügyelete alatt végezzenek bármilyen terápiát.

 

Nagyon fontos életmódunk átgondolása, hiszen a legtöbbször az életmódunk az oka a gerincproblémáknak. Az életmódváltozás, például az egészséges étkezési szokások, a stressz kezelés, és a rendszeres testmozgás helyes testtartás elsajátítása nemcsak a gyógyulásban segítenek, hanem elősegíthetik további gerinc problémák kialakulását is. Egy ilyen súlyosságú műtét utáni rehabilitáció kitűnő alkalom életmódunk teljes átgondolására akár radikális átalakítására.

 online pilates mezei eszter

Az online edzések között külön kategória a  Pilates és Gerinctréning  torna gyakorlatok amelyek otthon végezve a kiváló kiegészítői lehetnek a javasolt rehabilitációnak. Ezt követően pedig heti mozgás és torna részeként a rendszeres testmozgással segíthet megelőzni a derék hát problémák kialakulását.

Nézd meg kötelezettségek nélkül az elérhető edzéseket otthoni tornához regisztrációval.

 

Üdv,

Mezei Eszter